Gaat uw organisatie in zee met een softwareleverancier of met een dienstverlener bij het uitrollen van het e-HRM programma?

Helaas zijn niet alle leveranciers zo makkelijk in een hokje te plaatsen. Met de opkomst van Software as a Service (SAAS) noemen enkele softwareleveranciers zich ook dienstverlener. De vraag is of dit terecht is.

Om niet te vervallen in een theoretische discussie beperk ik mij even tot wat ik versta onder een dienstverlener in relatie tot het onderwerp e-HRM middels bijgevoegd plaatje.

Zoals veel bedrijven is ook Daywize ontstaan vanuit een idee, een kans in de markt. Of om eerlijk te zijn: vanuit een frustratie.

Als mede-oprichter van een adviesbureau actief in het opzetten van shared services kwam ik in aanraking met softwareleveranciers die maar één doel hadden: binnen zo kort mogelijke tijd de processen van de klantorganisatie in hun oplossing drukken om na live-gang de licenties te kunnen uitfactureren. Ik kwam in die tijd nog wel eens op een bijeenkomst van deze leveranciers waarbij het steevast ging ‘over hoeveel stroken ze draaiden’.

Vanuit mijn advieservaring weet ik dat het technisch live brengen van de programmatuur slechts een klein deel van het succes van een e-HRM programma bepaalt. Het is veel belangrijker dat datgene wat je digitaliseert in lijn is met de organisatiestrategie. En je kunt nog zo’n mooie workflows inrichten, als mensen niet het bijhorende gedrag gaan vertonen sta je toch met lege handen. De blauwdrukfase voorafgaand de live-gang en het goed begeleiden van de verandering bij de uitrol in de organisatie na live-gang, is dus vele malen belangrijker. Het helpt daarbij om continu vanuit het perspectief van manager en medewerker te bekijken hoe e-HRM hen helpt in hun dagelijkse werkzaamheden. En met tussentijdse releases ook na oplevering te bekijken hoe dit elke keer weer verbeterd kan worden.

Slechts softwareleveranciers die op basis van de beschreven activiteiten invulling geven aan hun service verdienen naar mijn mening de titel ‘dienstverlener’. De beschreven werkwijze vormt de basis voor de oprichting van Daywize in het verleden en motiveert en inspireert ons dagelijks in wat we samen met onze klanten weten te realiseren. Aan u de keuze met wie u in zee gaat.