De natuurlijke neiging van veel softwareleveranciers is om zoveel mogelijk functionaliteit in hun applicatie te stoppen. Op zichzelf een prima uitgangspunt, zeker wanneer je doelgroep bestaat uit expert-users. Die kunnen prima omgaan met de vele mogelijkheden en schermen met veel informatie. In het geval van HR-systemen heb je echter te maken met een bont gezelschap van gebruikers. Aan de ene kant zijn dat de professionals zoals HR-adviseurs, medewerkers van de personeels- en salarisadministratie, HR-managers, verzuimmanagers en recruiters. Aan de andere kant zie je steeds vaker dat leidinggevenden en medewerkers ook het HR-systeem actief gaan gebruiken.

Toeters en bellen
Het HR-systeem van tegenwoordig zit boordevol functionaliteit om alle HR-gerelateerde processen te kunnen ondersteunen. Het gaat dan om in-, door- en uitstroom van medewerkers (ESS/MSS), verzuim, verlof, declaraties, opleidingen, gesprekscyclus en werving & selectie. Voor de HR-professional is dit dagelijkse kost, maar managers en medewerkers krijgen hier niet elke dag mee te maken. Het is voor hen niet altijd even makkelijk om de weg te vinden in de applicatie. Ze worden “bedolven” onder de spreekwoordelijke toeters en bellen en dan moeten ze goed hun best doen om datgene te doen wat ze van plan waren te doen.

Eenvoud en design
Het kan ook anders! Je kunt nog steeds veel functionaliteit bieden, maar dan moet je dat wel op een eenvoudige en overzichtelijke manier presenteren aan je eindgebruiker. Bijvoorbeeld met schermen waarin je alleen datgene ziet wat je op dat moment nodig hebt. Of door gegevens op een visueel aantrekkelijke manier te presenteren. Het moet ook prettig zijn om in een systeem te werken. Eenvoud en mooi design gaan dan ook prima samen!

Onze motivatie voor het ontwikkelen van Daywize Cloud is geweest om het uitvoeren van HR-gerelateerde activiteiten zo eenvoudig mogelijk te maken voor manager en medewerker. Juist omdat het niet hun dagelijks werk is. Dus dat vraagt om een andere gebruikerservaring dan voor de HR-professionals. Met de manager en medewerker in het achterhoofd hebben wij de applicatie zo opgebouwd dat het altijd inzichtelijk is waar je in een proces zit, waar je snel relevante informatie kunt vinden en welke actie je op welk moment moet uitvoeren. En dan ook nog op een mooie manier gepresenteerd!

We krijgen vaak als compliment: “Het ziet er lekker simpel uit!”. En dat is precies wat we willen horen!