Het ICT-jargon heeft er weer een buzzword bij. Moderne software(ontwikkeling) zou ‘agile’ moeten zijn. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? En waarom moeten we dat willen?

Letterlijk betekent ‘agile’ behendig, lenig. Als het gaat om agile software ontwikkeling dan valt op wikipedia te lezen dat de volgende uitgangspunten worden gehanteerd:

  • Personen en interacties boven processen en tools.
  • Software die werkt boven lijvige documentatie.
  • Samenwerking met de klant boven onderhandeling over het contract.
  • Omgaan met verandering boven het volgen van een plan.

Hoe ‘agile’ zijn de geijkte leveranciers van HR-systemen?

Kernbegrippen vormen dus flexibiliteit en interactief kunnen inspelen op klantspecifieke wensen. Als we dit afzetten tegen de gangbare praktijk in de werkwijze van de leveranciers van HR-systemen dan is hier nauwelijks sprake van. Producten worden door de leverancier uitgedacht en “What You See Is What You Get”. Klanten worden min of meer gedwongen om hun proces te richten naar de standaardfunctionaliteit zoals deze door de leverancier is uitgedacht. Als je als klant graag een extra functionaliteit of een verbetering wenst, dan moet je actief zijn in een gebruikersgroep. En als je geluk hebt is jou wens ook die van anderen en wordt deze ergens op de ontwikkelagenda geplaatst van de leverancier. Dit kan er toe leiden dat de wens niet, of pas na 2 jaar gerealiseerd wordt.

Een voorbeeld hoe het ook anders kan

Daywize had haar standaard declaratiemodule uitgerold binnen een grote zorgorganisatie. Het gestroomlijnde en gedigitaliseerde proces met automatische afstandsberekening betekende een gigantische efficiencyslag voor de back-office. Ook het gros van de medewerkers kon er prima mee uit de voeten. Echter een deel van het personeelsbestand bestond uit ambulante medewerkers die door de digitalisering van het proces meer tijd kwijt waren met indienen van hun declaratie dan toen ze dit nog op papier deden.

Vervolgens zijn wij met een afvaardiging van de ambulante medewerkers om de tafel gegaan om te vragen waarmee ze geholpen zouden zijn. Op basis van een brainstorm kwam de wens naar voren om de in het zorgsysteem vastgelegde adressen van de cliënten te kunnen downloaden en als ‘favorieten’ te kunnen vastleggen in Daywize Cloud. Na 2 weken konden we een eerste demo geven en na het verwerken van de feedback stond deze functionaliteit na wederom 2 weken live.

Na de afronding van de implementatie van een nieuw zorgsysteem bij deze klant gaan we nog een stapje verder. De agenda met cliëntafspraken wordt automatisch ingelezen en een ambulant medewerker hoeft alleen nog maar ‘aan te tikken’ dat deze afspraak heeft plaatsgevonden om daarmee de declaratieregels automatisch te vullen.

Dat is hoe wij invulling geven aan het begrip ‘agile’.